8 stycznia uczennica klasy 6c Zuzanna Adamczyk przybliżyła nam jak we Francji świętują 6 stycznia. Dowiedzieliśmy się, że Francuzi w tym dniu spożywają ciasto la galette des rois - są to płaty ciasta francuskiego zapiekane z masą migdałową, a w środku ukrywa się fasolę. Osoba, która ją znajdzie zostaje królem / królową oraz wróży jej się bogactwo.
W dniu 4 stycznia na zajęciach języka francuskiego uczniowie klasy trzeciej obchodzili święto Trzech Króli. 6 stycznia we Francji spożywa się ciasto la galette des rois - są to płaty ciasta francuskiego zapiekane z masą migdałową, a w środku ukrywa się ziarenko fasoli. Szczęśliwemu znalazcy wróży się bogactwo, może on również założyć specjalnie przygotowaną na tę okazję koronę. W tym roku przygotowałam dwa ciasta a zatem było dwóch zwycięzców. Poniżej fotorelacja z zajęć - zapraszamy do oglądania.
Dnia 19 grudnia 2023 roku w naszej eko pracowni odbył się etap rejonowy konkursu PCK Człowiek i jego środowisko. Naszą szkołę w konkursie reprezentowali Stanisław Młodziński, Szymon Wiatrzyk i Nikodem Kołodziejski. Zapraszamy na krótką fotorelację
Na zajęciach rozwijających kreatywność zorganizowaliśmy warsztaty, podczas których mieliśmy okazję samodzielnie zaprojektować i wykonać maski karnawałowe. Wykorzystaliśmy cekiny, brokat, pióra oraz inne kolorowe materiały. Personalizacja każdej maski uczyniła ją wyjątkowym, unikatowym dodatkiem do karnawałowego stroju. Takie zajęcia to okazja by rozwijać kreatywność, dać ponieść się fantazji w pracy twórczej, a jednocześnie ćwiczyć zdolności manualne i poznawać nowe techniki plastyczne.