Ostatnio dodane

Najczęściej czytane

Dzień Comeniusa



 
Dnia 11.10.13 uczniowie zaangażowani w projekt Comenius „Smak różnych kultur”, zorganizowali   w naszej szkole Comenius Day, którego celem było przybliżenie społeczności szkolnej zwyczajów i tradycji panujących w krajach, które razem z Polską należą do projektu. Zaprezentowaliśmy zatem Włochy, Hiszpanię, Turcję, Węgry i Niemcy. Tego dnia w szkole zdecydowanie można było poczuć atmosferę innych kultur –  już od wejścia witał wszystkich zapach pysznych smakołyków i kadzidełek.  Specjalnie na ten dzień przygotowaliśmy tradycyjne potrawy kojarzone z państwami, w których znajdują się nasze partnerskie szkoły. Dużą popularnością cieszył się jabłecznik, tarta cytrynowa, kanapki z papryką,pizza, zawijasy ze szpinakiem czy tortille z fetą. Ochotnicy mogli wypróbować swoich sił w quizach –  nagrodami były pyszne cukierki. Można było również nauczyć się kilku zwrotów w języku hiszpańskim. Wszystko odbywało się w wesołej atmosferze na tle ciekawie przygotowanych stanowisk tematycznych, a nasze poczynania podglądali dziennikarze „Nowej Gazety Lokalnej” i Radia Park.
Przedsięwzięcie cieszyło się dużą popularnością zarówno wśród uczniów, jak i nauczycieli. W związku z tym, już w niedługim czasie planujemy kolejne imprezy mające na celu zaciekawienie Was i kulturą i zwyczajami naszych partnerskich szkół.  Prosimy mieć oczy i uszy szeroko otwarte ;)

 
Comenius webmasters:
Karolina Dorau, Aleksandra Grzesik


 
On the 11th October 2013 students engaged in the Comenius Project “Taste of different cultures”, organized in our school Comenius Day. The aim of this event was to make our school community accqainted with the customs and traditions of the countries taking part in the project with us. Therefore, we presented Italy, Spain, Turkey, Hungary and Germany. The atmosphere of these countries cultures could easily be felt that day – while entering the school you could notice the smell of delicacies and incenses.
Especially for this  occasion we prepared dishes that may be associated with our partner schools countries. Applepie, lemon tart, pepper, pizza, swirls with spinach and tortillas with feta cheese were considered the most delicious ones.  Volunteers could take part in quizes and there were small prizes for the winers – delicious candies! You could also learn a few phrases in Spanish.
Everything was held in a cheerful atmosphere, and our actions were observed by journalists from the local newspaper and radio.
The event gained the great popularity – both the teachers and the students enjoyed it very much.

Comenius webmasters:
Karolina Dorau, Aleksandra Grzesik