Ostatnio dodane

Najczęściej czytane

Aktualności

Wielkanoc 2016

 

Najlepsze w województwie


Niedziela trzynastego marca, okazała się szczęśliwym dniem dla naszych dziewcząt z klasy pierwszej i drugiej gimnazjum. Uczennice S.O.S. przy ZSM nr 1 po kilku miesiącach zmagań okazały się njlepszymi młodziczkami województwa opolskiego w piłce siatkowej. W ostatnim turnieju, który odbył się w Kluczborku pokonały 2:1 Jedynkę Kluczbork i 2:0 SMS II LO Opole I, zdobywając tytuł Mistrzyń Województwa i awansowały do ćwierćfinałów Mistrzostw Polski Młodziczek. Skład złotej drużyny: Domika Powierska, Dominika Migacz, Domika Zatorska, Dominika Kochet, Ewa Strzelec, Małgosia Maciołek, Weronika Biernacka, Wiktoria Okoń, Wiktoria Smędowska, Iga Misieczko, Joanna Zdziebłowska, Daria Boberska, Monika Cierpik i Liwia Sołdańska. Podziękowania za pomoc w przygotowaniach
dla Pani Wioletty Bernat i Danuty Wiktorek.
Inf. M. Majka
 

"Gry komputerowe, e-sport i technologia"


W środę 2 marca 2016 r. pięciu uczniów naszej szkoły: Krzysztof Wołkonowski, Kamil Raczkowski, Radek Ruczka, Arek Miciak i Mikołaj Kowalski miało okazję uczestniczyć w VI Seminarium Naukowym organizowanym w Zespole Szkół Technicznych i Ogólnokształcących w Azotach. Wydarzenie zatytułowane "Gry komputerowe, e-sport i technologia" tworzyły wykłady i warsztaty, takie jak: "E-sport w szkole" czy samodzielne tworzenie gier. Nasi uczniowie mogli posłuchać prezentacji studentów Politechniki Opolskiej oraz obserwować podpisanie umowy sponsorskiej pomiędzy technikum a firmą Logitech. Na zakończenie zainteresowani mogli zobaczyć starcie piecioosobowego składu uczniów z gimnazjów z reprezentacją ZSTiO w grze Counter-Strike: Global Offensive.
Inf. K. Wołkonowski kl. 2d
Fot. ZSTiO
 

Jarzynowy poniedziałek

       
Dnia 7.03.2016r. w ramach programu „Trzymaj Formę” w naszej szkole odbył się kolejny „zdrowy” dzień, tym razem warzywny.  Rola warzyw jest niedoceniona i bardzo ważna w codziennej diecie człowieka. Warzywa zawierają bowiem niezliczoną ilość niezbędnych dla ludzi witamin i związków mineralnych. Stanowią także źródło błonnika, kwasów organicznych, olejków eterycznych i innych substancji. Spełniają funkcje ochronne i regulujące, chronią przed nowotworami i wzmacniają odporność. Surowe, gotowane, pieczone czy suszone są tak samo pożyteczne dla zdrowia. Ze względu na swoje walory smakowo – zapachowe oraz barwę i konsystencję warzywa przyczyniają się do podniesienia atrakcyjności pożywienia i pobudzają apetyt, powinny więc stanowić stały składnik każdej diety. Wszystkie chronią nasz organizm przede wszystkim przed działaniem wolnych rodników odpowiedzialnych za uszkodzenia komórek i tkanek. Dlatego należy dbać o to, aby zawsze znajdowały się na naszym talerzu.
O roli warzyw w codziennej diecie przekonywali uczniowie klas gimnazjalnych. Przygotowali różnorodne sałatki, przekąski, szaszłyki i koreczki warzywne. Nie zabrakło chrupiącej marchewki, soczystych ogórków czy pachnącej papryki. Było smacznie i kolorowo. Na 3 i 4 przerwie każdy mógł wybrać coś smakowitego dla siebie. Zapach warzyw zwabił również uczniów szkoły podstawowej, którzy chętnie degustowali smakołyki. Z poczęstunku skorzystała także Pani Dyrektor, która odwiedziła stoisko. Przygotowane specjały szybko znikały z talerzy, co świadczy o tym, że warzywa potrzebne są organizmowi w każdym wieku.

Uczniowie, którzy przygotowali jarzynowy poniedziałek:
Kl.1a
Weronika Gediga, Maja Stanisławska
Kl.1f
Wiktoria Czerwińska, Julia Kruczewska, Oliwia Pabisiak, Monika Sadowska
Kl.1g
Kula Nikolas, Monika Sobolewska
Kl.2b
Małgosia Andrusyszyn,Nadia Czech,Oliwia Bosz,Jakub Długosz,Maciej Hołoga,Kamila Wolny
Kl.3b
Paulina Stelmach
Kl.3c
Natalia Koptoń

 Koordynator programu „Trzymaj formę”
Beata Nowak
 

„Dobre maniery są kluczem do łatwiejszego życia wśród ludzi”

 

Wojewódzki Konkurs Biologiczny

Inf. M. Szczecińska
 

(kliknij w obrazek, aby powiekszyć)
 

Pamięci Żołnierzy Wyklętych


(Kliknij w tekst, aby powiększyć)

DYPLOM UZNANIA